Unikeko on naantalin kesäjulkkis

Naantalin Vierasvenestama Oy on vuoden 2020 Valtakunnan Virallinen Unikeko

Vuoden 2020 Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi ™ on valittu Naantalin Vierassatama Oy:n yrittäjät, Anna-Maija ja Miska Pekkola sekä Satu ja Petri Silvo perheineen.

Yli kuusikymmenvuotisen ja arvostetun perinteen mukaisesti Naantalin Vierassataman valinta julkistettiin tällä kertaa - ei heittämällä, vaan kippaamalla yrittäjä Petri Silvo mereen Unikeonpäivänä maanantaina 27.7.2020 klo 7.00 Naantalin Muumimaailman edustalla. Tuoreen Unikeon kippaamisen mereen mahdollisti Markku Jussilan kaunis Stor Båt – puuvene.

Molemmat perheet ovat olleet kesänaantalilaisia ja vierassataman vakiokausipaikkalaisia kauan. Pikku hiljaa ajatus uusista työkuvioista ja varsinkin mukavasta kesätyöstä alkoi kiinnostamaan. Muutamien vaiheiden ja neuvotteluiden jälkeen Naantalin Vierassataman yrittäjyys lankesi eteen eikä tarjouksen tekemistä tarvinnut kauaa miettiä. Nyt jo kuudetta vilkasta kauttaan pyörittävä perhepoppoo työllistää perheensä lisäksi 14 ulkopuolista. Näistä ehdottomasti innokkaimmat merimiehet ovat naantalilaiset, kaikkien tuntemat pojat Elmeri ja Niilo, jotka ovat kasvaneet Vierassataman mukana ja kuuluvat erottamattomasti kesäkalustoon.

Yrittäjien alkutaipaleella Vierassatama toimi Tuulensuojan rakennuksessa, jossa olivat veneilijöiden suihku- ja saunatilat, satamatoimisto oli kuitenkin kauempana pienessä sinisessä rakennuksessa. Vieraslaiturit taas sijaitsivat hajalla pitkin satama-aluetta, ja näin ollen toimintaa oli vaikea hallinnoida. Neljä vuotta sitten, vuonna 2016 avattiinkin lopulta Vierassataman uusi ja moderni satamarakennus vanhan satamatoimiston paikalla. Rakennuksen toisessa kerroksessa sijaitsee varmasti Suomen parhaat näköalat omaava sauna; näköala saunanlauteilta on suoraan kohti Kultarannan puutarhaa. Satamatoimiston lisäksi veneilijöitä ja myös kaikkia muitakin asiakkaita palvelee Ravintola After Sail 714. Suuren suosion saavuttanut ravintola houkuttelee viinille, kahville, ruokailemaan tai muuten vain nauttimaan Naantalin upeasta merellisestä tunnelmasta.
Miskan taidot savustajana tunnetaan ja tunnustetaan ja herkut viedään käsistä; parempaa ja lähempänä tuotettua paikallista ruokaa ei taida löytyä.

Naantalin vierassatama palkittiin vuoden 2018 Vuoden Vierassatamaksi, jota tunnustusta yrittäjät arvostavat yli kaiken; onhan se suoraan asiakkailta tullut kiitos erittäin hyvin hoidetusta työstä. Heti ensimmäisenä kautena veneilijät yllätettiin vastaanottamalla heidät kumiveneellä ja osoittamalla laituripaikka. Sekalainen laituriviidakko selkeni ja veneilijöiden oli helppo rantautua Naantaliin.

Sama hyvä palvelu on jatkunut ja varmasti tulee jatkumaan. Meidän asiakkaamme ovat sataprosenttisesti hyvällä tuulella ja heitä on ilo palvella, toteavat molemmat pariskunnat. Jos tulee haastavia tilanteita ja ainahan niitä voi tulla, kun yli 3000 yöpymistä kirjataan kaudessa, hoidetaan ne aina puhumalla ja saatetaan asiat loppuun asti, jatkavat pariskuntien miehet. Kausipaikkalaisista osa on viettänyt kesiään Naantalissa jopa lähes 30 vuoden ajan – heitä voi kutsua jo kanta-asiakkaiksi, nauravat perheen vaimot. On helppo uskoa, että palvelu pelaa kaikille, niin sujuvasti kaikki toimii.

Kauden päätyttyä palaavat Anna-Maija ja Miska Espanjan auringon alle – talvikauden kotiinsa. Satu ja Petri jatkavat perheyrityksen pyörittämistä Forssassa. Mutta samalla molemmat pariskunnat miettivät koko ajan uudistuksia Vierassatamaan, toiminnan kehittäminen on selvästi heille tärkeää.

Naantalin vierassatamassa on noin 150 vierassatamapaikkaa ja 195 kotisatamapaikkaa. Vierassatama pystyy nykyään tarjoamaan kylkipaikkoja suurille jahdeille, jopa 90 jalkaisia on vieraillut Naantalissa.

Lisätiedot:
Visit Naantali/Naantalin Matkailu Oy
Tarja Rautiainen, p. 040 7478847,
tarja.rautiainen@visitnaantali.com

Tiesitkö, että perinne on alkanut
jo 1800-luvulta?

Tiesitkö, että heinäkuun 27. päivä on Naantalissa juhlapäivä, jolloin päivänsankariksi valitaan erityisen ansioitunut henkilö. Entisaikaan unikeoksi joutuminen oli kuitenkin kiusallisempaa, kun myöhässä olijoita ja pitkään nukkujia muistettiinmetelillä ja takiaisilla.

Ensimmäiset unikekotarinat ovat peräisin kristittyjen vainojen ajoilta, jolloin seitsemän pyhän miehen kerrotaan nukkuneen 200 vuoden ajan. Nykyajan unikeot eivät ole mitään tuohon verrattuna.

Nykyisenkaltainen unikeonpäivän vietto liittyy vahvasti kylpyläperinteeseen, joka Naantalissakin eli kukoistustaan 1800-luvulla. Kylpylävieraille järjestettiin erilaisia aktiviteetteja ja viihdykettä, mihin unikeonjuhlatkin istuivat.

Alunperin unikeonpäivään kuului kakofonia ja karnevaalitunnelma. Osallistujat kokoontuivat aamuseitsemältä ja vähänkin myöhästyneet saivat väistellä takiaispommitusta. Seuraavaksi metelöivä kulkue lähti etsimään taloja, joissa verhot olivat yhä eteen vedettyinä. Kun tällainen asumus löytyi, pidettiin ikkunan alla asiaankuuluva serenadi.

Kylpylätoiminnan hiipuessa myös unikeon karnevaalit jäivät unholaan, mutta niitä on elvytetty 1950-luvulta lähtien. Nykyään valtakunnallinen unikeonpäivänvietto on vakiintunut Naantaliin, jossa valitaan vuosittain unikeoksi Naantalin hyväksi toiminut henkilö, Valtakunnan Virallinen Unikeko ™.

Naantalin Unikekoja kautta aikain

1958 –68 vahtimestari Jaakko Sajo
1969 talonmies Jaakko Väätänen
1970 apulaispuutarhuri Aarre Mäkinen
1971 taidemaalari Valto Vaalikivi
1972 kanslisti Leena Huoponen
1973 rakennusmestari Urtti Virta
1974 kirjailija Tuulikki Soini
1975 kuvanveistäjä Raimo Äijälä
1976 kaupunginjohtaja Jorma Kallio
1977 talonmies Jaakko Väätänen
1978 näyttelijä Jarmo Alonen
1979 kansanedustaja Mikko Rönnholm
1980 arkkitehti Olli Vahtera
1981 kirkkoherra Antti Haavio
1982 toimitusjohtaja Urho Nummelin
1983 Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras
1984 lastenlääkäri Anna-Liisa Mäkelä
1985 jalkapallojoukkueen kapteeni Pauno Kymäläinen
1986 paikallisjohtaja Sigvard Ulfstedt
1987 toimitusjohtaja Pentti-Oskari Kangas
1988 taidemaalari Tapani Kiippa
1989 kaupunginsihteeri Risto Vuorinen
1990 ringettejoukkueen kapteeni Eija Ahokas
1991 taiteilija Lea Lavén
1992 sotaveteraani Ante Valtonen
1993 päätoimittaja Raimo Vahtera
1994 ”Muumipappa” Dennis Livson
1995 toimittaja Raino Puottula
1996 juoksija Olavi Vuorisalo
1997 ylipuutarhuri Matti Tuominen
1998 tuomiorovasti Rauno Heikola
1999 kapteeniluutnantti evp. Jari Virta
2000 kaupunginjohtaja Timo Kvist
2001 ravintoloitsija Lilja Ahtiainen
2002 tohtori Pentti Arajärvi
2003 Finnlink Oy:n toimitusjohtaja Christer Backmann
2004 Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Tiina Tunturi
2005 Neste Oil Oy:n toimitusjohtaja Risto Rinne
2006 Turun yliopiston rehtori Keijo Virtanen
2007 Sunborn Saga Oy:n toimitusjohtaja Ritva Niemi
2008 Kultaranta Golf:n toimitusjohtaja Pekka Jokisuu
2009 Länsi-Suomen läänin maaherra Rauno Saari
2010 yrittäjä Heikki Routamaa
2011 säveltäjä Olli Kortekangas
2012 toimitusjohtaja Tomi Lohikoski
2013 Naantalin oppaat ry
2014 Naantalin seurakunnan kanttori Kari Vuola
2015 tuottaja, elokuvaohjaaja Timo Koivusalo
2016 toimittaja Lassi Lähteenmäki
2017 yrittäjä Tuomas Levanto
2018 toimitusjohtaja Tapani Bastman
2019 KTM Markku Tuuna

u-tarina-piirros