Unikeko on naantalin kesäjulkkis

Valtakunnan Virallinen Unikeko 2019 on Markku Tuuna

Vuoden 2019 Valtakunnan Viralliseksi Unikeoksi ™ on valittu pitkäaikainen Naantalin kaupunginhallituksen puheenjohtaja, varatuomari, KTM Markku Tuuna.

Kuusikymmenvuotisen ja arvostetun perinteen mukaisesti Markku Tuunan valinta julkistettiin heittämällä hänet mereen Unikeonpäivänä lauantaina 27.7.2019 klo 7.00 Naantalin vanhan kaupungin vierassatamassa.

Markku Tuuna, Rauman lahja Naantalille, tuli Naantaliin Turun kauppakorkeakoulun ja Turun yliopiston kautta. Markku valmistui vuonna 1979 kauppatieteiden maisteriksi ja opiskeli osin samaan aikaan myös Turun yliopistossa oikeustieteitä ja suoritti kaksi vuotta myöhemmin 1981, oikeustieteen kandidaatin tutkinnon samaisesta opinahjosta. Työskenneltyään viisi vuotta pankkimaailmassa hän auskultoi ja sai varatuomarin arvon vuonna 1987. Naantalissa Markku on asunut vuodesta 1986, viimeiset kymmenen vuotta Rymättylän maisemissa.

Markku perusti oman lakiasiaintoimiston Naantaliin vuonna 1987 ja on tarjonnut lakipalveluja Naantalissa jo yli 30 vuoden ajan.

Tuore Unikeko on aina ollut kiinnostunut yhteisten asioiden hoitamisesta osallistumalla jo aikanaan opiskelijapolitiikkaan useamman vuoden ajan. Kun lapset varttuivat ja tulivat teini-ikään, lähti Markku mukaan ensimmäisiin kunnallisvaaleihin, koska yhteiset asiat ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen edelleen kovasti kiinnostivat.  Ja tulikin heti valituksi, ei ainoastaan valtuustoon vaan suoraan kaupunginhallitukseen. Ensimmäiset neljä vuotta hän oli kaupunginhallituksen jäsen ja vuoden 2001 alusta puheenjohtaja, joka toimi kestikin 18,5 vuotta, aina tämän vuoden kesäkuuhun saakka, jolloin hän aiemmin sovitusti siirtyi hallituksen puheenjohtajan paikalta hallituksen jäseneksi.

Ensimmäiset vuodet politikassa olivat väistämättä oppivuosia, jolloin oppi ymmärtämään ja hahmottamaan kokonaisuuksia ja olennaisia asioita. Politiikka on kestävyyslaji ja uusiin tehtäviin oli myös hyvä kokemusten kautta kypsyä, kovan innon lisäksi, pohtii tuore Unikeko Markku.

Naantali on mielestäni asioiden määrän ja moninaisuuden takia päätöksentekijän kannalta kokoaan suurempi kaupunki, joka palvelujen ja taloutensa puolesta on hyvin ja huolella hoidettu. Ja päättäjien kannalta on myös motivoivaa se, että säännöllisesti tulee uusia, mielenkiintoisia asioita pohdittavaksi ja päätettäväksi. Päättäjille tulevat asiat vaihtelevat kunnan peruspalveluista aina yritystoimintaa ja siten myös matkailua koskeviin asioihin. Kaiken kaikkiaan esillä olevat asiat ovat usein hyvin moninaisia ja monipuolisia; maailma ympärillä muuttuu, lainsäädäntö muuttuu, jatkaa Tuuna.

On tässä yhteydessä erikseen mainittava, että matkailun merkitys Naantalille on tärkeä ja ollut mukava havaita, että vuosien varrella on yhteistyö mm. Muumimaailman, Naantalin Kylpylän ja muiden alan yritysten kanssa on ollut hedelmällistä, Tuuna korostaa.

Yksittäisistä elinkeinopoliittisista asioista tuore Unikeko pitää tärkeänä sitä, että Naantali on muuttuneissakin olosuhteissa onnistunut kehittämään ja turvaamaan Naantalin sataman toimintaedellytykset.

Kuntaliitos Rymättylän, Merimaskun ja Velkuan kanssa eli saaristo-Naantalin syntyminen vuonna 2009 oli iso asia, mitä edesauttoi se, että mm. koulu- ja terveyskeskusasioita oli hoidettu yhteistyössä jo aikaisemmin ennen kuntaliitostakin.

Kysyttäessä paljonko Markulta on kulunut omaa aikaa yhteisten asioiden hoitamiseen, vastaa hän yksioikoisesti; paljon, mutta hän ei ole siitä mitään seurantaa pitänyt eikä tunteja laskenut, koska mielenkiintoiset tehtävät ja asiat ovat vieneet mukanaan. Hän on mielellään ollut kehittämässä kaupunkia kaikkina näinä vuosina ja ollut vahvasti mukana monissa kaupungin kehityksen ja menestymisen kannalta tärkeissä päätöksissä. Vaikka työsarka on ollut pääosin positiivista, joudutaan aina joskus politiikassa hakemaan ratkaisuja vaikeidenkin prosessien kautta, mutta tähänkin on vuosien varrella tottunut.

Tuore Unikeko on saanut olla mukana ja nauttia näköalapaikasta ja Naantalin kehittämisestä. Naantalissa on perinteisesti pyritty keskustelemalla ja neuvottelemalla hakemaan kompromisseja yhteisiä asioita ratkottaessa. Voin kokemuksesta sanoa, että yhteydenpito ja luottamushenkilöiden, eri poliittisten ryhmien ja virkamiesten välillä on ollut hyvä, kunhan asioita ja niiden taustoja ja päätösten perusteluja on riittävästi yhdessä käyty läpi, toteaa Markku.

Unikeko 2019 on ollut mukana kunnallispolitiikassa 23,5 vuotta, josta 18,5 vuotta siis kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

Mutta miten vaimo Maija on suhtautunut miehensä moniin poissaoloihin?

Haluan kiittää häntä todella lämpimästi vuosien pitkämielisyydestä ja ymmärryksestä, kun niitä iltakokouksia on välillä tuupannut olemaan aika paljon, herkistyy Markku.

Nyt, kun vapaa-aikaa jää enemmän, aikoo Unikeko panostaa lastenlapsiin; myös Naantalissa asuvat Iiris 8 v. Eero 8 v. ja Juho 6 v. tulevat varmasti omimaan isoisänsä, ehkä iltamenoja tulee riittämään myös jatkossa, nyt vain erilaisessa roolissa.

Ihan kokonaan varatuomari ei heti aio jäädä eläkkeelle; naantalilaisten asiat ovat kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen jäsenelle edelleen tärkeitä ja lakiasiaintoimisto jatkaa vanhassa osoitteessa.

Lisätiedot:

Visit Naantali/Naantalin Matkailu Oy
Tarja Rautiainen, p. 040 7478847
tarja.rautiainen@visitnaantali.com

Tiesitkö, että perinne on alkanut
jo 1800-luvulta?

Heinäkuun 27. on Naantalissa juhlapäivä, jolloin päivänsankariksi valitaan erityisen ansioitunut henkilö. Entisaikaan unikeoksi joutuminen oli kuitenkin kiusallisempaa, kun myöhässä olijoita ja pitkään nukkujia muistettiin metelillä ja takiaisilla.

Ensimmäiset unikekotarinat ovat peräisin kristittyjen vainojen ajoilta, jolloin seitsemän pyhän miehen kerrotaan nukkuneen 200 vuoden ajan. Nykyajan unikeot eivät ole mitään tuohon verrattuna.

Nykyisenkaltainen unikeonpäivän vietto liittyy vahvasti kylpyläperinteeseen, joka Naantalissakin eli kukoistustaan 1800-luvulla. Kylpylävieraille järjestettiin erilaisia aktiviteetteja ja viihdykettä, mihin unikeonjuhlatkin istuivat.

Alunperin unikeonpäivään kuului kakofonia ja karnevaalitunnelma. Osallistujat kokoontuivat aamuseitsemältä ja vähänkin myöhästyneet saivat väistellä takiaispommitusta. Seuraavaksi metelöivä kulkue lähti etsimään taloja, joissa verhot olivat yhä eteen vedettyinä. Kun tällainen asumus löytyi, pidettiin ikkunan alla asiaankuuluva serenadi.

Kylpylätoiminnan hiipuessa myös unikeon karnevaalit jäivät unholaan, mutta niitä on elvytetty 1950-luvulta lähtien. Nykyään valtakunnallinen unikeonpäivänvietto on vakiintunut Naantaliin, jossa valitaan vuosittain unikeoksi Naantalin hyväksi toiminut henkilö, Valtakunnan Virallinen Unikeko ™.

Naantalin Unikekoja kautta aikain

1958 –68 vahtimestari Jaakko Sajo
1969 talonmies Jaakko Väätänen
1970 apulaispuutarhuri Aarre Mäkinen
1971 taidemaalari Valto Vaalikivi
1972 kanslisti Leena Huoponen
1973 rakennusmestari Urtti Virta
1974 kirjailija Tuulikki Soini
1975 kuvanveistäjä Raimo Äijälä
1976 kaupunginjohtaja Jorma Kallio
1977 talonmies Jaakko Väätänen
1978 näyttelijä Jarmo Alonen
1979 kansanedustaja Mikko Rönnholm
1980 arkkitehti Olli Vahtera
1981 kirkkoherra Antti Haavio
1982 toimitusjohtaja Urho Nummelin
1983 Naantalin Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Arto Noras
1984 lastenlääkäri Anna-Liisa Mäkelä
1985 jalkapallojoukkueen kapteeni Pauno Kymäläinen
1986 paikallisjohtaja Sigvard Ulfstedt
1987 toimitusjohtaja Pentti-Oskari Kangas
1988 taidemaalari Tapani Kiippa
1989 kaupunginsihteeri Risto Vuorinen
1990 ringettejoukkueen kapteeni Eija Ahokas
1991 taiteilija Lea Lavén
1992 sotaveteraani Ante Valtonen
1993 päätoimittaja Raimo Vahtera
1994 ”Muumipappa” Dennis Livson
1995 toimittaja Raino Puottula
1996 juoksija Olavi Vuorisalo
1997 ylipuutarhuri Matti Tuominen
1998 tuomiorovasti Rauno Heikola
1999 kapteeniluutnantti evp. Jari Virta
2000 kaupunginjohtaja Timo Kvist
2001 ravintoloitsija Lilja Ahtiainen
2002 tohtori Pentti Arajärvi
2003 Finnlink Oy:n toimitusjohtaja Christer Backmann
2004 Naantalin Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Tiina Tunturi
2005 Neste Oil Oy:n toimitusjohtaja Risto Rinne
2006 Turun yliopiston rehtori Keijo Virtanen
2007 Sunborn Saga Oy:n toimitusjohtaja Ritva Niemi
2008 Kultaranta Golf:n toimitusjohtaja Pekka Jokisuu
2009 Länsi-Suomen läänin maaherra Rauno Saari
2010 yrittäjä Heikki Routamaa
2011 säveltäjä Olli Kortekangas
2012 toimitusjohtaja Tomi Lohikoski
2013 Naantalin oppaat ry
2014 Naantalin seurakunnan kanttori Kari Vuola
2015 tuottaja, elokuvaohjaaja Timo Koivusalo
2016 toimittaja Lassi Lähteenmäki
2017 yrittäjä Tuomas Levanto
2018 toimitusjohtaja Tapani Bastman
2019 KTM Markku Tuuna

u-tarina-piirros